TTM kripto kartica: Plaćanje kripto karticom nikada nije bilo tako jednostavno

kripto kartica

Broj korisnika Bitcoina premašio je 60 milijuna, dok se broj aktivnih Bitcoin novčanika, novčanika koji su sudjelovali u transakcijama u posljednja 24 sata, tijekom posljednjih mjeseci stalno zadržavao oko milijun. Ovi statistički podaci izrazito su u kontrastu s tempom rasta jedne od najcjenjenijih sfera u kripto industriji – kripto kartica, analoga za bankovne kartice. Broj vlasnika kartica različitih izdavatelja približava se samo milijunu. Zašto postoji tolika razlika između stopa rasta kripto industrije u cjelini i industrije kripto kartica?

Ključne statistike o korisnicima Bitcoina

  • Broj Bitcoin adresa je 63 milijuna, navodi Blockchain.com
  • Broj Bitcoin adresa s najmanje 1 $ veći je od 31,8 milijuna, prema BitInfoCharts, dok je broj dnevnih aktivnih novčanika (koji su sudjelovali u transakcijama bilo kao pošiljatelji ili primatelji) veći od 1,1 milijuna.
  • Američka kripto burza Coinbase izvještava da je njena baza korisnika premašila 35 milijuna. Neki od njih možda nemaju zaseban Bitcoin novčanik, jer račun za zamjenu mogu koristiti i za trgovanje i za pohranu kripto valuta, iako to nije preporučljivo sa sigurnosnog stajališta.
  • Prema sociološkoj anketi ING International Survey, 9% europskih stanovnika priznalo je da je u jednom trenutku posjedovalo jednu od kriptovaluta. U Turskoj broj takvih stanovnika čini 18%.

Iako postoje milijuni ljudi koji posjeduju kriptovalute, tržište podržavajućih financijskih proizvoda koji omogućuju upotrebu kriptovaluta u svakodnevnom životu još je uvijek u povojima. Zapravo, trenutno se kriptovalute šire koriste za ulaganja ili trgovanje nego za svakodnevnu kupnju.

Bankovna kartica jedan je od najprikladnijih instrumenata plaćanja bez kojeg je teško zamisliti kupovinu. Visa, MasterCard i AmEx toliko su duboko ugrađeni u naš život da su u nekim zemljama, na primjer u Švedskoj, stope gotovine već niže od upotrebe bankovnih kartica. Prvi pokušaji stvaranja analogne bankovne kartice za premošćivanje bankarstva i kripto industrije poduzeti su prije više od 5 godina. Stavljajući na stranu prva suđenja za izdavanje kripto kartice u razdoblju 2012-2013 od strane tvrtke BitInstant, čiji su osnivači postali optuženici u slučaju pranja novca u SAD-u, prvu debitnu bitcoin karticu izdala je služba za obradu BitPay 2016. godine. korisnici su mogli napuniti svoj kartični račun kriptovalutama, platiti robu putem POS-terminala i podići fiat novac na bankomatima. Slični projekti slijedili su korake BitPaya i držačima kripto obećali prikladan alat za svakodnevnu kupnju.

Ipak, ukupan broj vlasnika karata koje su izdali najpopularniji emitenti daleko je od sjajnog: čak i najoptimističniji broj ne prelazi milijun. Glavni razlog niske popularnosti postojećih kripto kartica je neprikladan pristup punjenju računa računa.

Pogreška na startnoj liniji

Svaka kripto kartica ima svoje specifičnosti. No, većina kripto kartica dijeli sličnu značajku – postupak punjenja računa s kartica. Da bi karticu napunili kripto, nositelji kripto mora u početku stvoriti osobni račun s novčanikom na platformi emitenta kartice. U početku se kriptovalute moraju prenijeti u novčanik (tekući račun) unutar platforme, a tek tada imatelj kripto valuta može napuniti račun kartice. Štoviše, polaganjem na račun kartice, kripto valute se trenutno pretvaraju u fiat valute poput američkih dolara ili eura. U nekim je zemljama prihvaćanje kriptovaluta kao platnog sredstva ilegalno, dok ponekad trgovcima može biti korisno. Napokon, tvrtke u većini slučajeva troškove proizvodnje, najam prostora i poreze plaćaju fiat novcem.

kripto karticaIzvor: cryptocards.store

Da bi se zadovoljila potreba kripto-vlasnika za plaćanjem digitalnim kovanicama i željama trgovaca za primanjem fiat-a, postoje gateways za plaćanje koji omogućuju trenutnu konverziju kriptovaluta u fiat. Takvi su gatewayi win-win rješenje: kupci mogu plaćati kripto, dok prodavači primaju plaćanja u fiat valuti po svom izboru. Zahvaljujući najsuvremenijim tehnologijama, ove su transakcije gotovo neprimjetne i jednostavne i za kupca i za prodavatelja.

Stoga se kriptoposjednicima nudi opcija da dio svojih kovanica pohrane ne u novčanik po svom izboru već na račun na određenoj platformi. Ovaj postupak izgleda vrlo sličan onom koji se koristi kod tradicionalnih bankovnih kartica. Kada klijent banke primi debitnu ili kreditnu karticu, banka otvara račun. No, ono što bi moglo pristajati u bankarskoj industriji, možda nije prikladno za kripto industriju koja je stvorena kao alternativa tradicionalnim financijskim institucijama. Ideja kriptovaluta temelji se na vrijednostima kao što su neovisnost i potpuna kontrola nad sredstvima koja ostaju u rukama vlasnika. Nije ni čudo što je zahtjev za pohranom valuta na račun treće strane odvratio mnoge korisnike od kripto kartica.

Novi pristup

2020. Europska virtualna banka TTM banka uveo novi pristup punjenju kripto kartica. Kripto kartice TTM banke, kao slični financijski proizvodi, naplaćuju se kriptovalutama. No s TTM bankom korisnici ne trebaju prvo prenositi digitalnu imovinu na tekući račun pridružene usluge, suprotno zahtjevima drugih emitenata. U tom slučaju, vlasnici kripto podataka mogu naplatiti račun kartice izravno iz novčanika po svom izboru. Dakle, korisnici TTM banke ne gube kontrolu nad svojim kriptovalutama i ne prenose kovanice za pohranu na druge usluge.

Kripto kartica TTM banke prihvaćena je svugdje: može se koristiti u trgovinama, restoranima za plaćanje roba i usluga na internetu. Distribucijom, isporukom i upravljanjem kartičnim računima upravlja partner tvrtke, operater financijskih usluga UAB Walletto, tvrtka s litvanskom registracijom koja je članica platne mreže VISA. Zahvaljujući tome, kripto kartice TTM banke mogu se koristiti na bilo kojem mjestu gdje se prihvaća VISA. Također je moguće podizati gotovinu na bankomatima putem kartice TTM banke. Naknada za povlačenje iznosi samo 1,5 € + 2%.

Trenutno, TTM banka kartice se mogu napuniti s pet digitalnih sredstava (BTC, ETH, USDT, BNB i TRX). Nakon polaganja, kriptovalute se odmah pretvaraju u eure. U budućnosti TTM banka planira integrirati opciju za punjenje kripto kartice s tradicionalnom bankarskom karticom. U tom će slučaju iznos biti otpisan u fiat-u.

Za izdavanje kartice TTM banke potrebno je minimalno vremena i informacija. Da bi dobio kripto karticu TTM banke, korisnik mora potvrditi e-poštu, ispuniti profil (ime, prezime, adresa prebivališta i državljanstvo) i proći standardni KYC postupak. U nekim će se zemljama od korisnika tražiti da pokažu osobni dokument. Nakon registracije, klijent će imati dvije mogućnosti: virtualnu ili plastičnu karticu.


„Kartica TTM banke prikladan je alat za dnevne kupnje, a ne za pohranu imovine. Držimo se stava da bi puna kontrola nad kriptovalutama trebala ostati u rukama vlasnika jer se upravo po tome kripto ističe. Ovo je vrsta kartice koju smo svi priželjkivali – kartica koja vam omogućuje da u potpunosti osjetite neovisnost od banaka. I nismo bili sami u ovoj želji. Podaci govore sami za sebe. Za manje od godinu dana od pokretanja, broj vlasnika kripto kartica TTM banke premašio je 40 000 ”, podijelio je Vladislav Utushkin, izvršni direktor TTM banke.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map