Mi a MimbleWimble? | Mit tudunk a vigyorgásról és a sugárzásról?

Közepes

Mivel egyre többen megismerkednek a blockchain alapfogalmaival, az egyik legmeglepőbb tény, amit a legtöbb kriptográfus szerez, az a tény, hogy a kriptovaluták döntő többségének nagyon korlátozott adatvédelmi funkciói vannak.

Mivel a magánélet és az anonimitás manapság nagyon vitatott téma, nem csoda, hogy az adatvédelmi érmék az utóbbi években olyan népszerűségre tettek szert, mivel decentralizált módon magas fokú névtelenséget és biztonságot kínálnak..

Annak ellenére, hogy a Bitcoin és számos más tipikus blockchain projekt különféle adatvédelmi funkciókkal rendelkezik, még mindig sokat lehet javítani az eredeti tervezésükön. A Bitcoinéhez hasonló tulajdonságokkal és törekvésekkel büszkélkedő MimbleWimble egy olyan projekt, amelynek célja az első blokklánc-implementáció magánéletének és skálázhatóságának javítása..

Mi is pontosan a MimbleWimble?

A MimbleWimble-t először 2016 nyarán jelentették be, amikor egy „Tom Elvis Jedusor” fedőnevű felhasználó érdekes fehér papír egy Bitcoin kutatási csatornán. A Harry Potter-rajongóknak már fel kellett volna venniük a referenciákat, de azok számára, akik nem tették meg, Tom Elvis Jedusor a neve Voldemort, a MimbleWimble pedig egy nyelvkötő átok vagy varázslat, amely megköti a célpont nyelvét, hogy megakadályozza őt és őt konkrét témáról beszél.

Közepes

Hogyan működik

A szóban forgó protokoll a Bitcoin protokoll karcsú verziójaként készült, és célja a skálázhatóság és a magánélet javítása. Annak ellenére, hogy lecsupaszították, azt állítja, hogy javulás a Bitcoin minden adatvédelmi tulajdonságán. Ennek célja valószínűleg a MimbleWimble egyik legérdekesebb ténye.

Méretezhetőség

A skálázhatóság kezelésének módját illetően nyugodtan kijelenthetjük, hogy sok más protokolltól eltérően teszi ezt. Új protokollok létrehozására összpontosít, amelyek a futó csomópontokat sokkal kevésbé igénylik erőforrásokkal, ellentétben más olyan projektekkel, amelyek a központosításra és a csatornák szilárdítására / állapotának fejlesztésére összpontosítanak.

A MimbleWimble egy UTXO-alapú rendszer, nem pedig államalapú rendszer, ami azt jelenti, hogy bemenetek és kimenetek határozzák meg. Ahelyett, hogy óriási teljesítmény biztosítására összpontosítana, a MimbleWimble a méretezés kevésbé nyilvánvaló aspektusával foglalkozik azáltal, hogy a hatékonyság növelése helyett a hatékonyság megszüntetésére törekszik..

A MimbleWimble megszabadul a régi és szükségtelen tranzakcióktól, ellentétben például a Bitcoinnal és az Ethereummal, amelyeknek mind őrülten nagy a könyve. Ez azt jelenti, hogy a főkönyvet nem terhelik a korábbi adattranzakciók, amelyek biztosítják, hogy a mérete mindig csak megabájt legyen.

Magánélet

Az, hogy a MimbleWimble miként kezeli a magánélet problémáját, különbözik más projektektől is. Röviden: a protokoll több, kifejezetten a Bitcoin számára tervezett kriptográfiai „hack” változatát ötvözi.

Kezdőknek a MimbleWimble egy úgynevezett bizalmas tranzakciók protokollt használ, amelyet szintén a Blockstream Liquid for Bitcoin oldalláncára telepítettek. Ez a protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elrejtsék a tranzakciókban érintett összegeket (az információkat csak az érintett felek – küldő és fogadó) számára tegyék elérhetővé. A Pedersen elkötelezettségnek nevezett kriptográfiai folyamatot használja fel.

CoinJoin egy újabb eljárás / protokoll, amelyet a MimbleWimble használ, és eredetileg Gregory Maxwell, a Bitcoin Core egyik fontos munkatársa javasolta. Ez a módszer a különféle tranzakciókat egyetlen nagy tranzakcióvá egyesíti, ahol az összes feladó pénzt küld az összes vevőnek. A CT és a CoinJoin kombinálásával a MimbleWimble kiküszöböli a hagyományos elemek, például a tranzakciónkénti hagyományos aláírások, valamint a nyilvános kulcsok és címek szükségességét.

A MimbleWimble másik nagyon érdekes aspektusa, hogy lehetővé teszi a régi és új tranzakciós adatok törlését egymás ellen. Ez javítja a metszés módját: a régi tranzakciós adatok törlődnek, az új csomópontoknak nem kell szinkronizálniuk a teljes blokklánccal, és a csomópontok által igényelt adatok sokkal lassabban nőnek.

Mi van Grinnel és Beam-mel?

Mivel 2018 hamarosan véget ér, a projektek közel állnak a jelenlegi MimbleWimble protokoll verzióinak megvalósításához. A két megvalósítást hívják Vigyorog és Gerenda.

A Grint egy névtelen önkéntes közreműködők csoportja fejlesztette ki. A projektet álnéven önkéntes indította Ignotus Peverell néven (egy másik Harry Potter-referencia). A választott programozási nyelv a Rust, és csakúgy, mint a Bitcoin, a Grin sem rendelkezik ICO-val, és egyetlen vállalat vagy alapítvány sem fogja fenntartani. Mivel a Grin nem rendelkezik beépített szkriptnyelvvel, az intelligens szerződések nagyon valószínűtlennek tűnnek, annak ellenére, hogy a szkript nélküli parancsfájloknak nevezett technológia meglehetősen hasonló funkciókat tesz lehetővé.

A Grin várhatóan 2019 elején indul valahol, mivel jelenleg nagy fejlesztés és tesztelés alatt áll.

A MimbleWimble második megvalósítását Beam-nek hívják. A Beam-et egy nonprofit vállalat indítja el és tartja fenn, de a karbantartást át kell adni egy non-profit alapítványnak. A vállalat az első öt évben az összes újonnan bányászott érme 20% -át megkapja. A Beam jövőbeli fejlődésével kapcsolatban még mindig sok változatlan és ismeretlen elem van. A tervek szerint azonban a projekt 2018 decemberében indul.

Következtetni

Mindent figyelembe véve a MimbleWimble mindenképpen az egyik „jó projekt”. A protokoll nagyon ígéretes, a jövője mégis attól függ, hogy milyen erősek lesznek a lehetséges megvalósítások. Ezért, amíg Grin és Beam hivatalosan nem látnak napvilágot, a MimbleWimble továbbra is nagyon ígéretes és érdekes protokoll, legalábbis papíron.

Kép forrása: Közepes

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map