Mit jelentenek az FCA kriptográfiai szabályai a műszaki vállalkozások számára?

FCA

A világ legismertebb kiskereskedői közül néhány a kriptovaluta fizetéseket fogadja el a hagyományos pénz helyett, de ez nem akadályozta meg az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozóját a piac felülvizsgálatában. Az Egyesült Királyság Pénzügyi Magatartási Hatósága (FCA) 2020 októberi sajtóközleményével új szabályozásokat vezetett be, amelyek olyan szabályokat határoztak meg, amelyek egyenesen betiltják a származékos termékek kiskereskedelmi értékesítését és tőzsdei részvényeket, amelyek különféle kriptográfiai eszközökre hivatkoznak..

Ez mind kissé összetettnek tűnhet – és így is van -, de azoknak a vállalkozásoknak, akik érdeklődtek a kriptovaluták fedélzetén való részvétel iránt, ezek az új intézkedések ütésként fognak jelentkezni. Mivel a szabályozók a világ minden tájáról megvetően figyelnek a kriptovaluta fogyasztói használatára, az esküdtszék még mindig nem tudja, vajon továbbra is életképes alternatívája-e a hagyományos fizetéseknek. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, mit jelenthet az FCA mozgalma, és hogyan védhetik meg magukat a vállalkozások a jövőbeni szabályozással szemben.

Mi az egyébként kriptotartás?

kriptovalutaForrás: CoinDesk

Egyszerűbben kifejezve, a rejtjelezési eszközök kriptográfiailag biztosított értékábrázolások vagy szerződéses jogok, amelyek átruházhatók, tárolhatók vagy kereskedhetők. A kriptovagyon egyik formája, a kriptovaluta, a Bitcoin, az Ethereum és mások egyre növekvő népszerűségével a háztartási névvé vált. Ezek olyan digitális valuták, amelyek a hagyományos pénz decentralizált alternatívájaként működnek, és gyorsan és egyszerűen lebonyolíthatók másokkal szerte a világon. A hagyományos devizákhoz hasonlóan a kriptográfiai eszközök értéke a kínálattal és a kereslettel összhangban ingadozik, és ez lehetővé teszi a jövőbeni ármozgások spekulációját és „fogadását”. A Bitcoin származékos tulajdonosa tehát profitot termelne, ha a Bitcoin értéke emelkedne, de valójában nem kellene a devizát birtokolnia.  

Természetesen mindezek a kriptokészletek blokkláncon alapulnak. Ez egy decentralizált digitális főkönyv, amelyben a tranzakciók másolatait más számítógépek tárolják és ellenőrzik ugyanazon a hálózaton. Ez nagyszerűvé teszi a blokklánc-technológiát az elszámoltathatóság szempontjából, megakadályozva a csalást, miközben értéket juttat a főkönyvön keresztül működő pénznemekben.

Mit jelent az FCA derivatívák tilalma?

FCAForrás: CryptoValleyJournal

Az FCA új szabályai a származékos termékek értékesítésére vonatkoznak, amelyek pénzügyi szerződések, amelyek az alapul szolgáló eszköz jövőbeli árán alapulnak, mint például részvények, áruk vagy kriptográfiai készletek. Az FCA úgy vélte, hogy a lakossági ügyfelek jelentős károknak lehetnek kitéve, ha ki vannak téve ezeknek a „rosszul alkalmas” termékeknek, és a tilalom 2021. január 6-án lép hatályba..

Az FCA tiltása nem érinti a kriptovaluták, például a bitcoin megvásárlását, csak az ármozgásukon alapuló termékek értékesítését. Álláspontjuk szerint a kriptokészlet-származékokat nehéz pontosan értékelni, rendkívül ingatagak, megérettek a lopásokra és a piaci visszaélések egyéb formáira, és a rendszeres lakossági fogyasztók számára is nehezen érthető. Az FCA együttvéve azt állítja, hogy ezek a tényezők a kriptokészlet-származékokat teljesen alkalmatlanná teszik a mindennapi fogyasztói befektetők számára. A jelenlegi becslések szerint a fogyasztók a tiltás következtében akár 53 millió fontot is megtakaríthatnak.

Mit jelent ez azoknak a vállalkozásoknak, amelyek elfogadják a kriptovalutát?

Röviden, nem sok – de ez az eljövendő dolgok jele lehet. A kriptográfiai eszközök származtatott termékeinek piacára vonatkozó FCA-szabályozás felforrósodott az amerikai Commodity Futures Trading Commission (CFTC) által a kriptovaluta-kereskedési platform üzemeltetőivel szemben végrehajtott polgári végrehajtási intézkedések nyomán. Azt állítják, hogy a piacon elterjedtek a számítógépes bűnözés, és aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kriptográf piac elaprózódott-e a pénzügyi ügyletek szabályozási felügyelete alatt.

A befektetési piactól távolodva mindez bizonytalan képet fest a kriptovaluta jövőjéről. Bár nincs arra utaló javaslat, hogy a piac összeomlana (és sok értelemben túl nagy ahhoz, hogy kudarcot valljon), az is előfordul, hogy a szabályozók a cselekvés nyomását érzik, mivel a kriptográfia egyre népszerűbb a nagyközönség körében. Ez egy olyan mozgalom, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a G20 mozgalma jellemez formalizálja a jegybanki digitális pénznemek használatát a globális banki tevékenységben.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a hagyományos pénz helyett elkezdték elfogadni a kriptovalutát, a szabályozási bizonytalanság rossz hír. A kriptotér minden egyes megszorításával e digitális pénznemek árai változékonyabbá válnak, ami potenciálisan elhagyja az eladókat, mivel fizetéseik kevesebbet érnek, mint várták. Lehet, hogy ez egy olyan költség, amelyet a Microsofthoz hasonló emberek vállalhatnak, de ez biztosan nem olyan dolog, amellyel egy Etsy-eladónak vagy jótékonysági gyűjtőnek meg kell küzdenie.

Hogyan tudnak a vállalkozások foglalkozni a kriptopénz szabályozással?

kriptográfia szabályozásaForrás: InSerbia News

Nem kérdés, hogy a kriptovaluta egyre inkább mainstream, és nem valószínű, hogy a szabályozók tudomásul vették volna, ha csak divat. Ennek ellenére a bizonytalanság általában rossz az üzleti élet számára. Mivel a bitcoin, az Ethereum és más kriptovaluták már elfogadottak többek között a Starbucks és Whole Foods egyes fiókjaiban, ebből következően más vállalkozások is szívesen részt vesznek az akcióban.

Senkit sem szabad visszatartani attól, hogy bevonja önmagát és vállalkozását a feltörekvő technológiába, de ez nem tagadja a hibabiztonsági vagy biztonsági mentési terv szükségességét. Ha mégis el akarja kezdeni a kriptovaluta kifizetések elfogadását, érdemes lehet megbízhatónak tekinteni e-kereskedelmi fizetési átjáró annak biztosítása érdekében, hogy online fizetéseket fogadhasson el a hagyományos pénznem mellett a nap 24 órájában, akkor is, ha a kriptovaluta piacok a legjobban kiszámíthatatlanok. Megbízható és bevált fizetési megoldással felszerelheti vállalkozását arra, hogy továbbra is pénzt keressen, miközben új és innovatív kereskedési módszereket tár fel.

A szabályozó beavatkozásától függetlenül a kriptovalutáknak biztosan van jövőjük, de hogy miként lépnek kapcsolatba a meglévő gazdasággal és üzleti környezettel, az még várat magára.

Kiemelt kép: Decrypt

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map