7 savjeta za minimiziranje odgovornosti za porez na kripto

S rastućom popularnošću kriptovaluta kao oblika ulaganja, bilo je samo pitanje vremena kada će se poreznik zainteresirati. U 2018. godini IRS je čvrsto izjavio da svatko tko posjeduje i trguje kriptovalutama to mora uključiti kad podnosi porez. Dakle, ako posjedujete bilo koju kriptovalutu, definitivno morate ozbiljno shvatiti način na koji to utječe na vašu poreznu obvezu.

U ovom članku želim razgovarati o tome kako možete umanjiti svoju kripto poreznu obvezu.  

Sadržaj:

 • Porez i kriptovaluta
 • Vodite precizne evidencije
 • Obrazac 8949
 • Dugoročno u odnosu na kratkoročno ulaganje
 • Korištenje kripto gubitaka za nadoknađivanje poreza
 • Pravilo prodaje pranja
 • Razmislite o zapošljavanju poreznog stručnjaka
 • Zaključak

Porez i kriptovaluta

Dobro mjesto za početak je kratki pregled tačnog oporezivanja kriptovaluta u SAD-u. Davne 2014. IRS je objavio smjernice za kripto trgovce i porez. Najvažniji dio ovoga za naše svrhe je da Porezna uprava na kriptovalute gleda kao na vlasništvo. U tom smislu, kada je porez u pitanju, kripto se tretira na isti način kao dionice i dionice, zlato ili imovina nekretnina. Zbunjujuće, to znači da se kriptovaluta ne tretira kao valuta!

U praktičnom smislu to znači da se kriptovaluta mora prijaviti na poreznim obrascima na isti način kao što biste prijavili dionice. Točnije, to znači da kriptovalute podliježu porezu na kapitalnu dobit, što znači da morate prijaviti sve dobitke ili gubitke ostvarene na kripto valutama u određenoj godini.

Vodite precizne evidencije

Ovo neće iznenaditi. Kao i kod svake oporezive imovine, vrlo je važno da o svemu vodite evidenciju. S kriptokriptom to može postati nezgodno, pogotovo ako koristite više razmjena, različite novčanike i rješenja za hladnu pohranu. S druge strane, većina novčanika i burzi ponudit će cjelovit zapisnik o vašoj povijesti povlačenja, pologa i trgovine. To može biti neprocjenjivo, iako je definitivno pametno sami voditi zaseban zapisnik.

Kao popratnu napomenu, ako vodite digitalnu evidenciju svojih kripto dolazaka i izdataka, pripazite da ne uključite bilo koji sigurnosni detalj za svoje račune. Ovo je standardni postupak – te podatke uvijek pohranjujte fizički, a ne na uređajima povezanim s internetom. Na taj način smanjujete rizik od hakiranja.

Vaša evidencija mora sadržavati:

 • Datum kupnje kriptovalute.
 • Iznos koji je kriptovaluta vrijedila u dolarima u trenutku kupnje.
 • Datum kada ste prodali ili trgovali kriptovalutom.
 • Iznos koji je vrijedio u trenutku kada ste prodali ili trgovali kriptovalutom.
 • Ukupni dobitak ili gubitak koji ste ostvarili u dolarima.
 • Sve naknade plaćene mjenjačima ili novčanicima.

Obrazac 8949

Obrazac 8949 je papirologija koju trebate ispuniti i koja Poreskoj upravi kaže o svoj vašoj kapitalnoj imovini. Možete ga pogledati ovdje. Kao što sam već rekao, ovako kriptovalute klase IRS, što znači da svaku kripto trgovinu koju ste obavili ove porezne godine, treba evidentirati na obrascu 8949.

Zbog toga je vođenje preciznih evidencija toliko važno. Ako ste pažljivo evidentirali sve svoje kripto trgovanje tijekom godine, tada će ispunjavanje obrasca 8949 biti lako.  

Dugoročno u odnosu na kratkoročno ulaganje

Kako se IRS s kriptovalutom odnosi kao s vlasništvom, ona postaje oporeziva u trenutku kada je prodate više nego što ste kupili. To uključuje zamjenu za drugu kriptovalutu. To znači da se što više trgovina i prodaja više otvarate porezu na kapitalnu dobit.

To može biti nezgodno u nestabilnom svijetu kriptovaluta. Cijene kriptovaluta mogu se tako kolebati da je zajednička investicijska strategija jedan od kratkoročnih dobitaka. Kupnja valute, pa ponovna brza prodaja nakon skoka cijene naziv je igre. Iako je ovo racionalan pristup takvom nestabilnom tržištu, to znači da se otvarate za plaćanje mnogo više poreza, jer je svaka profitabilna trgovina oporeziv događaj.

Da biste to izbjegli, svoju investicijsku strategiju možete izmijeniti tako da bude sporija i dugoročnija. U osnovi, ako duže držite imovinu i obavljate manje poslova, to znači manje mogućnosti plaćanja poreza na kapitalnu dobit.

Dugoročno ulaganje u kripto dolazi s vlastitim nizom rizika, međutim, najočitiji je da je dugoročno predviđanje kripto cijena zaista teško zbog visoke razine volatilnosti. Ako propustite priliku da zabilježite kratkoročni dobitak, nema jamstva da će se prilika ponovno pojaviti.  

Ovdje nema provjerenog i provjerenog odgovora. Da biste uistinu maksimizirali svoj povrat prilikom trgovanja kripto, istina je da ćete vjerojatno trebati uravnotežiti obje ove strategije.

Koristite kripto gubitke za nadoknađivanje poreza

U idealnom slučaju, nikada ne biste izgubili na kripto trgovini. Realno je, međutim, da je tržište kripto valuta toliko nestabilno da ćete u određenom trenutku trgovanja gotovo sigurno pretrpjeti neke gubitke. Važno je biti pametan u vezi s tim gubicima. Postoje načini na koje možete iskoristiti gubitke u svoju korist kada je porez u pitanju.

Ako napravite gubitak, to možete iskoristiti za nadoknađivanje ostalih područja prihoda na koja ste oporezovani. Ako, kada zbrojite sve svoje kripto trgovanja za poreznu godinu, ustanovite da ste u cjelini ostvarili gubitak, do 3000 dolara ovog gubitka može se upotrijebiti za nadoknađivanje poreza na druge prihode, poput vaše plaće. Na taj način gubitak možete iskoristiti u svoju korist, jer će to smanjiti iznos poreza na dohodak koji trebate platiti.

Slično tome, ako uz kriptovalute imate i drugu kapitalnu imovinu (poput imovine ili dionica), svaki dobitak koji ste ostvarili na njima odmjerit će se prema gubicima ostvarenim na kripto valuti, što će smanjiti iznos poreza na kapitalnu dobit koji plaćate na ovu drugu imovinu.

Pravilo prodaje pranja

The Pravilo prodaje pranja je način korištenja činjenice da je imovina koju posjedujete izgubila vrijednost za minimiziranje poreza. Pravilo prodaje pranja trenutno se odnosi na kriptovalute, iako vrijedi istaknuti da su porezni zakon i kriptovalute još uvijek u povojima. Zamislivo je da će se u budućnosti zakon promijeniti i da se Pravilo prodaje pranja više neće primjenjivati ​​na kripto.

U osnovi, budući da se kripto tretira na isti način kao i dionice ili imovina, to znači da se njegova vrijednost ostvaruje tek kad se proda. To se može iskoristiti u vašu korist kada posjedujete kripto vrijednost koja je smanjila vrijednost. Ako prodate tu kripto na kraju porezne godine, a zatim je ponovno kupite po istoj cijeni, taj ste gubitak vrijednosti shvatili na papiru, što znači da sada taj gubitak možete koristiti za nadoknađivanje poreza na gore opisani način.  

Kao primjer, ako imate novčanik Bitcoina koji ste kupili kad je jedan Bitcoin vrijedio 6000 USD, ti Bitcoin trenutno pada na vrijednosti. Možda vam neće biti svejedno, jer planirate zadržati ovaj Bitcoin godinama, s očekivanjem da će u nekom trenutku u budućnosti opet poskupjeti. Međutim, te biste Bitcoin sada mogli prodati za 4000 dolara, ostvarujući gubitak od 2000 dolara. Pravilo prodaje pranja znači da tada možete odmah otkupiti svoj Bitcoin po istoj cijeni, ali taj gubitak od 2000 dolara i dalje iskoristiti za nadoknađivanje poreza.  

Razmislite o zapošljavanju poreznog stručnjaka  

Iako izračun poreza na kapitalnu dobit možda neće biti previše težak, ako ste uključeni u složenije kripto trgovanje velikog obima, možda bi vrijedilo razgovarati s knjigovođom. Iako se ovo može činiti kao nepotreban trošak, dobivanje stručne pomoći oko poreza zapravo bi vam moglo uštedjeti novac. Također, ako ste trgovac s punim radnim vremenom, korištenje računovođe oslobodit će vam više vremena da se usredotočite na trgovanje.

Pri odabiru knjigovođe, treba uzeti u obzir niz ključnih područja. Pogledajte ovo Česta pitanja o CPA-ima (certificirani privatni računovođe) za detaljan popis. Također je jako važno da vaš odabrani računovođa bude upoznat i ugodno se osjeća sa svijetom kriptovaluta. To je još uvijek relativno novo polje i ono koje se kreće vrlo brzo, tako da će vam trebati netko tko ga može zadržati na vrhu. Konkretno, držanje na vrhu regulatornih promjena u vezi s kriptokriptom bit će presudno.

Zaključak

Svijet poreza i kriptovaluta složen je, u to nema sumnje. Međutim, nadamo se da vam je ovaj članak dao nekoliko korisnih savjeta o tome kako smanjiti kripto porez. Konkretno, pobrinite se da ako imate bilo koju kripto koja je izgubila vrijednost, iskoristite taj gubitak za nadoknađivanje ostalih poreza – na taj način nešto dobro može nastati razočaranjem zbog gubitka vrijednosti.  

Posljednja riječ upozorenja, ako trgujete kripto, zaista je važno da budete u toku s regulatornim vijestima Porezne uprave ili se možete izlagati riziku (pogledajte ovaj članak o IRS-u kriminalističke istrage). Zakon o kripto porezu tako je novo područje koje, slično kao i same kriptovalute, može biti prilično nestabilno. Informiranje je doista pola uspjeha što se tiče poreza na kripto.

O autoru

Bryce Welker aktivni je govornik, bloger i učitelj računovodstva i financija. Kao osnivač Slomite CPA ispit, pomogao je tisućama kandidata da polože CPA ispit u prvom pokušaju

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map