Početak Crypto Enda? Zebpay postaje prva žrtva RBI Ban-a dok ukida svoje poslovanje

Prošlo je gotovo 6 mjeseci otkako je IRB uveo zabranu poslovanja kriptovaluta koje koriste fiat i bankarske kanale. Budući da su burze i poslovanje modificirali svoje poslovne modele uglavnom za ravnopravni model i ostali u regulatornom okruženju koje ne podržava. Ovakvo preživljavanje izgledalo je teško i sada imamo prvu žrtvu koja je postala žrtvom ove zabrane. Zebpay, jedna od najvećih indijskih burzi kriptovaluta, najavio je u petak zatvaranje svih usluga razmjene.

Zebpay – snažan igrač koji “umire” zbog regulatorne smrti

Kako su kriptovalute postale modna riječ širom svijeta, i Indijanci su se zainteresirali i građani su počeli tražiti mjesta za kupnju kriptovaluta. Iskoristivši tu rastuću znatiželju, Zebpay je pomislio napraviti prvi potez. Pokrenut 2015. godine, Zebpay je počeo trgovati uslugom samo za aplikacije koja je brzo postala jedna od najpreuzimanijih indijskih bitcoin novčanika i aplikacija za razmjenu. Znajući svog kupca (KYC) model, Zebpay je sredinom 2017. postigao pola milijuna preuzimanja na Androidu – najpopularnijoj platformi pametnih telefona u zemlji i brzo se udvostručio da bi postigao milijun preuzimanja aplikacija tijekom medvjeda u listopadu 2017. godine. Tvrtka je predviđala da će se svakog mjeseca platformi pridružiti do pola milijuna novih korisnika, u odnosu na 200 000 novih korisnika koji su se već pridružili platformi.

Iako su svi izvrsno tražili razmjenu, Rezervna banka Indije, 6. travnja, RBI je izdala okružnicu DBR.No.BP.BC.104 /08.13.102/2017-18, zabranivši svim bankama i financijskim institucijama pod njezinom kontrolom pružanje usluga kriptovalutama. Ova je okružnica dala tromjesečni rok da se kripto poslovanje i banke moraju pridržavati. Kako se bližio datum dospijeća, u srpnju ove godine Zebpay je ovog tjedna upozorio svoje kupce da bi njihovo “povlačenje rupije moglo prestati”, pozivajući se na narudžbu IRB-a. Razmjena je napisala:

„Ako se Zebpay bankovni računi ometaju, depoziti i isplate u rupijama postat će nemogući … [Međutim] Kripto depoziti i isplate nastavljaju se kao i obično. RBI okružnica razgovara samo s bankama i drugim reguliranim subjektima o zatvaranju računa. To ne utječe na BTC i ostale kripto-datoteke. “

Pokrenuvši uslugu trgovanja kripto-u-kripto u travnju, Zebpay je i dalje najavio da će “nastaviti nuditi kripto-kripto kripto trgovanje”.

Razmjena je također pojasnila,

“Naša je sadašnja namjera omogućiti kripto-INR parovima da trguju čak i nakon što su naši bankovni računi [ugašeni].” Unatoč tome, upozorio je, “nismo u stanju shvatiti sve posljedice gašenja [dolje] bankovnog računa i stoga ne možemo jamčiti da ćemo zauvijek nastaviti kripto-INR trgovinske parove.”

Kao što su svi čekali odluku, čini se da su stvari izmaknule Zebpayu i on mora podleći paralizi politike za kriptovalutu. U najavi zatvaranja, rekao je Zebpay,

„Ograničenje bankovnih računa osakatilo je našu i sposobnost naših kupaca da smisleno poslujemo. U ovom trenutku ne možemo pronaći razuman način za obavljanje poslova razmjene kriptovaluta ”

Zaustavljamo razmjenu. Danas u 16 sati otkazat ćemo neizvršene narudžbe & uplatite svoje novčiće u svoj Zebpay novčanik. Neće se prihvatiti nove narudžbe. Novčanik Zebpay će raditi i nakon što razmjena prestane.

: https://t.co/W8ygzPIYz1 pic.twitter.com/tPWCnyu7Yu

– zebpay (@zebpay) 28. rujna 2018

Također, pročitajte: Prekid: Indijski vrhovni sud proglasio predstavku “RBI Crypto Ban” raspravom do 11. rujna

RBI kripto borba – Duga bitka čeka odluku

Pitanje ove kripto zabrane nalazilo se na indijskom sudu Apex i još uvijek čeka raspravu. Bitka je trajala godinu dana, ali još uvijek čeka odluku. Slijedi vremenska crta i događaji bitke između regulatornog tijela u državi i kripto-biznisa (kako je dostupno u indijskom glavnom medijskom ušću Financial Express)

Evo što se dosad dogodilo:

 • Nakon listopada prošle godine, Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta, počeo je dobivati ​​na vrijednosti. Između listopada i prosinca Bitcoin je porastao s 5000 na oko 20 000 dolara. To je dovelo do puno brujanja, čak i do privlačenja pažnje vlasti.
 • U studenom 2017. god, odvjetnik Dwaipayan Bhowmick podnio je parnicu za javni interes (PIL) tražeći regulativu o kriptovalutama.
 • Između prosinca i veljače, vlada je nekoliko puta ponovila da kriptovalute nisu zakonsko sredstvo plaćanja. U proračunu 2018., ministar financija Arun Jaitley ponovno je rekao da vlada ne smatra kriptovalute zakonskim sredstvom plaćanja i učinit će sve da eliminira stvaranje kripto imovine.
 • Dana 5. travnja, IRB je zatražio od subjekata koji su njime regulirani da prekinu svoje poslovne odnose s tvrtkama i pojedincima koji trguju kriptovalutama. “Odlučeno je da subjekti koji su regulirani IRB-om odmah stupaju na snagu ili pružaju usluge pojedincima ili poslovnim subjektima koji se bave ili namiruju VC-ove. Regulirani subjekti koji već pružaju takve usluge napustit će odnos u određenom roku ”, rekao je IRB. IRB je zadnji datum prekida svih takvih odnosa odredio 5. srpnja.
 • U travnju, Kali Digital Eco-Systems sa sjedištem u Ahmedabadu, koja vodi kripto burzu CoinRecoil, premjestio je Visoki sud u Delhiju osporavajući virtualnu zabranu IRB-a.

Kasnije su podnesene brojne peticije protiv odluke IRB-a, Vrhovni sud je uskočio i rekao da će zajedno saslušati skup peticija.

 • Dana 11. svibnja, vršni sud izdao je obavijest IRB-u i središnjoj vladi da odgovore na predstavke.
 • Dana 3. srpnja, Vrhovni sud odbio je odobriti privremeno olakšanje igračima kriptovaluta.
 • Od 6. srpnja, izbacivanje zabrane IRB-a.
 • Dana 20. srpnja, IRB je ostao pri svojoj odluci o virtualnoj zabrani. Reklo je Vrhovnom sudu da su kriptovalute imune na državnu regulativu, da se ne mogu regulirati i da će dovesti do ilegalnih transakcija.

IRB i središnja vlada zatražili su tri tjedna za podnošenje odgovora na peticije. Sljedeći datum ročišta određen je za 11. rujna.

 • Dana 11. rujna, stvar je odgođena za 12. rujna radi saslušanja zbog nedostatka vremena pred klupom SC-a.
 • Dana 12. rujna, IRB je još jednom ponovio da se kriptovalute ne mogu smatrati važećom valutom ili novcem prema postojećem pravnom sustavu. Ročište je odgođeno jer mnogi odgovornici, osim IRB-a, nisu mogli podnijeti svoje odgovore.

S isključivanjem Zebpaya, čini se da stvari idu od lošeg do najgoreg za kripto poslovanje u zemlji. Vrhovni sud morat će razmotriti ovu nesreću i djelovati brzo ili bi stvari jednostavno završile na tužnoj noti za kriptovalute u zemlji.

Hoće li apex suditi u korist kriptovaluta ili će to biti smrt kriptovaluta u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu? Javite nam svoje stavove o istom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map